Wednesday, November 11, 2009

Tombol Pintu Hidayah 2


Pintu hidayah Mary kini semakin luas terbuka setelah punat tombol pintu hidayahnya diputarkan. Hatinya kian berbisik suara-suara keislaman dan memberikan sinar kegelapan sebelumnya. Mimpi yang sering menghantui Mary selama ini sudah tidak lagi mengganggunya. Hidupnya semakin tenang setelah membaca tafsiran kitab al-Quran. Kitab yang diberikan oleh Imam Ghani membuatkannya semakin seronok membaca.

Setelah selesai satu surah, dibaca satu surah tanpa henti dengan penuh minat. Tidak sampai tiga hari, Mary dan Jason telah habis membaca surah-surah dalam kitab tafsiran tersebut. Albert semakin tenang dan yakin dengan keputusan untuk memeluk agama Islam walapun pada mulanya mendapat tentangan daripada mama dan kakaknya. Anita masih lagi marah dengan keputusan Albert untuk memeluk agama Islam.

“Pa, mama rasa tenang setelah baca kitab ni. Mama tak tahu kenapa!” Ujar Mary kepada Jason sebaik sahaja masuk ke dalam kamar sambil membawa kitab yang menjadi penemannya sejak kebelakangan ini.

“Papa pun macam tu juga ma. Kan papa dan cakap kat mama, mesti ada sebab Albert minta kebenaran nak masuk Islam. Dia telah dapat ketenangan dahulu daripada kita. Papa memang tak nak larang dia sebab dia dah besar dan pandai berfikir!” Terang Jason.
“Ya lah pa. Mama mula tertarik dengan Islam. Tapi, nanti apa kata saudara mara kita yang lain?”

“Ma, yang nak masuk Islam itu kita. Kita dah dapat petunjuk, mungkin nanti kita akan beri mereka petunjuk. Lagi pun, papa memang yakin dengan perasaan papa. Islam beri papa kehidupan yang lebih bermakna. Kita masih perlu banyak belajar lagi, sekarang kita tahu cerita Islam daripada kitab aja. Nanti kita jumpa Imam Ghani lagi!” Jelas Jason.

“Bagus juga cadangan papa. Mama menyesal kerana buat Albert macam tu. Nanti kita bawa Anita dengan Michael sekali!”
”Bagus juga cadangan awak tu!”

Setelah berbincang, mereka terus melenakan diri mereka kerana hari sudah lewat malam. Kitab tafsir al-Quran sudah habis dibaca mereka. Dek kerana semakin mendapat ketenangan dan keseronokan daripada kitab tafsir itu, Mary selama tiga hari berturut-turut sanggup tidur lewat untuk menghabiskan bacaan kitab tafsir tersebut. Pada malam itu, semua surah dan semua muka surat kitab sudah habis dibacanya.

Keesokan harinya, Mary dan Jason pergi ke rumah Imam Ghani bertemankan Albert. Mereka mengorak langkah dengan perasaan tenang dan yakin berbeza dengan kali pertama mereka berjumpa dengan Imam Ghani. Albert meneruskan niat untuk memeluk agama Islam dan meminta Imam Ghani mempercepatkan pengislamannya setelah betul-betul mendapat petunjuk.

“Tok, saya dah yakin dengan keputusan saya. Saya nak peluk Islam secepat yang boleh!” Ujar Albert.

“Kami pun tok. Setelah saya berbincang dengan isteri saya, kami juga nak peluk agama Islam. Tetapi setelah peluk Islam, kami masih perlukan bimbingan daripada tok imam. Kami takut, kami akan terpesong dan iman yang mula dibina akan runtuh!” Terang Jason. Matanya memadang tepat ke arah Imam Ghani yang duduk di hadapannya. Imam Ghani lengkap berpakaian jubah putih dan serban. Janggut dan misainya yang kian memputih membuatkan lagi wajah itu tenang ditatap.

“Alhamdulilah. Semua ini adalah anugerah yang paling besar daripada Tuhan Pencipta. Kamu adalah orang yang terpilih. InsyaAllah, saya akan memandu kamu bertiga semampu saya. Cuma apa yang penting, kamu mesti kuat menghadapi cubaan dan tomahan daripada orang di sekiling kamu. Itulah cubaan yang kamu perlu tepis. InsyaAllah kamu akan dilindungi!” Jelas Imam Ghani. Kuntuman senyuman dikembangkan tanda rasa syukur dengan hidayah yang diberikan oleh Ilahi.

Akhirnya, Jason, Mary dan Albert memeluk Islam. Anita dan Michael masih lagi berdegil untuk tidak memeluk Islam. Anak dan saudaranya mula menjauhi dan mencaci mereka kerana melangar aturan nenek moyang. Mereka akan terkena sumpahan oleh nenek moyang mereka. Sejak mereka bertiga memeluk Islam, Anita dan Michael tidak tinggal sebumbung dek kerana takut terkena sumpahan nenek moyang. Mereka tinggal bersama dengan Dona, kakak kepada Mary.

Hati Mary semakin sedih kerana anaknya sendiri mula memulau dan menjauhinya. Tetapi setiap cubaan yang datang menimpah, Mary teringat akan kata-kata Imam Ghani yang membuatkan dia semakin kuat dan tabah dalam menghadapi cubaan. Dari berpakaian ketat dan sendat, kini Mary memakai baju kurung dan bertudung. Perubahan pakaian secara drastik pada mulanya membuatkan Mary tidak selesa dan sering kali mengomel. Tetapi setelah beberapa kali memakainya, akhirnya dia selesa dengan pakaian itu.

* * *

“Betul ke kau peluk Islam?” Tanya Chandra yang duduk di sebelahnya. Terlihat rakan-rakan di dalam bilik kuliah pelik memandang ke arah Albert.

“Ya, aku baru seminggu peluk Islam!” Jujur Albert dan bangga dengan agama yang dianutinya sekarang ini.

“Patutlah aku tengok gaya kau sekarang dah lain. Walaupu kau dah tukar agama, aku tetap kawan kau.” Balas Chandra.

“Terima kasih, Chand. Aku tengok kawan-kawan pandang pelik aja kat aku. Cuba kau tengok kat muka aku, ada apa-apa yang lain ke?” Tanya Albert. Matanya melirik ke arah setiap mata yang memandangnya. Encik Idris belum lagi masuk ke dalam kelas. Keadaan kelas yang kebiasaannya riuh berubah menjadi sunyi sepi pada hari itu.

“Memang sepatutnya mereka pelik. Kalau dulu kau datang dengan rambut perang terpacak, kadang-kadang pakai seluar pendek dan berselipar. Sekarang kau dah berubah, rambut hitam dan lawa, kemas aja. Makin kacak, mesti nanti ramai orang nak pikat kau!” Jelas Chandra dengan ketawa kecil.

“Kau ni, ada-ada aja!”

“Betullah apa aku cakap. Albert, sekarang nama kau apa? Kan kau dah masuk agama Islam, mestilah tukar nama!” Chandar terus bertanya untuk bertanyakan kepastian. Kawan-kawan lain masih lagi setia melirik mata ke arah Chandra dan Albert. Cuping telinga dibesarkan untuk mendengar bual bicara mereka berdua.

“Taklah. Tok Imam cakap tak payah tukar. Tak apa la, lagipun aku suka nama Albert tu.” Jawab Albert. Chandra hanya menganggukkan kepalanya dan faham dengan kata-kata Albert.

“Wei, kau jangan nak lagak alim la. Dulu gaya punk, sekarang nak lagak alim konon. Poyo la lu!” Tiba-tiba Sobri menjerkah dan mencelah perbualan mereka berdua.

Rakan-rakan lain juga tersentak dan terus memadang tepat ke arah Sobri yang duduk di barisan belakang sekali di dalam bilik kuliah. Sobri yang dikenali ketua geng-geng nakal yang sering membuat onar di dalam kelas dan sering membawa kemarahan kepada rakan-rakan yang lain.

“Sobri, kau sakit hati kenapa? Dahlah, kau memang tak suka tengok orang lain senang. Kau ingat kita orang tak tahu perangai kau?” Balas Wani yang terus bangkit dan membangkang kata-kata Sobri. Sebahagian rakan-rakan yang lain menyokong kata-kata Wani.

“Wei, minah! Kau terasa apasal pulak? Diam sudah!” Sahut Sobri sambil membentakkan kata-katanya. Lalu dia terus bangun. Rakan-rakan yang duduk di sebelahnya semuanya melagakkan wajah mereka.

“Memang ada kena mengena dengan aku. Albert sekarang dah peluk agama Islam dan dia dah dapat petunjuk dari Allah. Aku hairan, orang yang sememangnya lahir daripada keluarga Islam macam kau, kenapa tak dapat-dapat hidayah daripada Allah?” Wani pun bangkit, dan terus melangkah ke arah Sobri yang duduk di barisan belakang. Rakan-rakan lain masih lagi setia melihat keadaan yang berlaku.

Sobri yang masih lagi berdiri terus mendengar hujah-hujah daripada Wani. Albert terus bangkit dan cuba menghalang Wani daripada berperang dengan Sobri yang sememangnya berlagak pandai. Tetapi Wani terus berdegil dan meneruskan niatnya untuk berdebat dengan Sobri. Kakinya terus mengorak langkah ke arah Sobri. Encik Idris masih lagi tidak masuk ke dalam kelas, membuatkan perdebatan itu hangat dan berpanjangan.

“Orang macam kau, tak layak nak bagi pendapat tentang orang lain. Aku betul-betul menyesal kerana orang macam kaulah yang malukan agama Islam. Sepatutnya kau bagi semangat dan dorongan kepada non-muslim. Kau tunjukkan contoh yang baik bagi agama kita. Ini tidak, macam mana mereka nak peluk Islam dan berminat dengan Islam jika orang macam kau memperkotak-katikkan agama sendiri!” Lantang Suara Wani bergema di setiap penjuru bilik kuliah.

Sobri terus mendiamkan diri. Wajahnya ditundukkan lalu duduk di bangkunya. Rakan-rakannya terus melihat gelagat wajah Sobri yang tunduk malu. Rakan-rakan yang lain bertepuk tangan ke atas Wani yang berjaya menjinak dan menundukkan Sobri yang selama ini bebas bermaharajalela di dalam kelas. Setelah selesai sesi perdebatan, Encik Idris mula masuk ke dalam bilik kuliah.

Encik Idris sengaja lewat masuk ke dalam kelas kerana dia terdengar sesi perdebatan itu. Dia berterima kasih kepada Wani yang berjaya memberikan alasan yang munasabah. Kelas bermula seperti biasa. Sobri yang masih lagi malu terus bangkit dan memohon maaf kepada Albert.

Penerimaan Albert oleh rakan-rakan di kolejnya sangat luar biasa, tetapi berbeza pula dengan kakak dan abangnya, Anita dan Michael. Mereka tetap tidak dapat menerima keislaman mama, papa dan Albert. Ditambah dengan hasutan daripada ahli keluarga yang lain.

“Nita tak akan balik ke rumah. Nita tak nak terkena sumpahan nenek moyang. Biar Nita dengan Michael tinggal kat rumah Mak cik Laura!” Suara Anita yang kedengaran daripada panggilan telefon membuatkan Jason kecewa dengan sikap anaknya yang sudah keras membatu.

Jason terus memperkuatkan iman yang baru dibinanya dengan perbanyakan solat dan doa. Namun, sumpahan yang diandaikan akan mengena mereka bertiga kerana melanggar peraturan nenek moyang akhirnya tidak berlaku. Mereka bertiga hidup dalam kehidupan yang aman dan tenteram.

Hampir tiga bulan memeluk Islam, akhirnya mereka menerima berita kemalangan yang menimpa Anita dan Michael. Tetapi setelah seminggu Anita dan Michael terbaring koma di hospital, baru dikhabarkan kepada Mary dan Jason. Anita dan Michael masih lagi tidak sedarkan diri ketika mereka melawat ke hospital.

* * *

“Jangan ganggu aku, jangan ganggu aku! Tolong-tolong lah. Aku merayu kat kau. Tolong lepaskan aku, aku nak balik rumah. Mama, tolong Nita! Papa, tolong Nita, Pa! Sakit, tolong!” Anita tidak selesa ketika mulutnya cuba untuk dijahit dengan jarum panjang dan panas membara oleh dua kelibat yang tidak dikenalinya. Dironta-ronta jeritan itu tetapi tidak ada satu pun yang mendengar suara itu.

Jarum yang panjang dan panas, dipanaskan pada bara api yang membara ibarat sebatang besi yang dipanaskan pada bara api untuk dibuat pedang. Setelah besi yang direndam pada bara panas membara kemerahan, lalu besi itu diangkat dan cuba dicucuk ke mata Anita. Ketika itulah Anita meronta-ronta ketakutan.

Kaki dan tangan Anita yang diikat dan kemudian dipakukan pada dinding yang berlekuk-lekuk, cuba dileraikan. Kakinya mengais-ngais tanah yang kian mendalam, tetapi tali itu tetap tidak dapat dilepaskan. Matanya derai mengalirkan air mata yang deras, jeritan dan rengekan tangisan semakin kuat kedengaran tanpa henti. Hatinya membentak sekuat-kuatnya.

Tiba-tiba Anita mencelikkan matanya. Dilihat satu cahaya yang amat terang yang memasuki bebola matanya. Teramat terang cahaya itu, sukar untuk Anita membukakan matanya, namun dia mesti buka mata itu, dikhuatiri matanya akan buta dek kerana dicucuk besi yang panas.

“Nita...pa! Nita buka mata, pa! Cepat panggil doktor, pa!” Suara Mary terus terdengar di telinga Anita. Tangannya diramas-ramas. Dengan perlahan Anita membuka matanya. Dilihatnya kelibat mamanya berada tepat di hadapan matanya.

“Mama, Nita kat mana ni? Nita tak nak buta mama, Nita tak nak buta!” Ujar Anita dengan suara yang perlahan.

“Nita! Nita tak buta, nak! Kenapa Nita cakap macam tu?” Tanya Mary kehairanan. Anita masih lagi meraba-raba matanya.
“Tadi ada orang cuba cucuk mata Nita dengan jarum panas. Lepas tu Nita tak tahu apa terjadi. Tiba-tiba ada cahaya, bila Nita buka mata, Nita lihat mama!” Jelas Anita.

Anita menceritakan peristiwa yang dialaminya. Pada masa yang sama, peristiwa itu sama dengan peristiwa yang dialami oleh Michael. Mereka tersedar dari koma dalam masa yang hampir sama. Keadaan Anita dan Michael semakin baik dan beransur pulih. Mary cuba memanggil Imam Ghani ke hospital untuk mencari petunjuk peristiwa yang berlaku kepada Anita dan Michael sama seperti yang berlaku kepada dirinya.

Setelah mendapat tafsiran daripada peristiwa itu, Imam Ghani sekali lagi menceritakan maksud tersirat di sebalik peristiwa itu. Anita dan Michael mendengar cerita itu dan dihadiahkan sebuah kitab tafsir al-Quran. Mereka membaca kitab itu dengan penuh semangat. Walaupun sukar mentafsir maksud yang terkandung dalam kitab tafsir tersebut, tetapi akhirnya mereka berjaya memahami maksud tesebut.

“Mama, papa. Nita minta maaf! Selama ini, Nita buat mama dan papa kecewa. Nita terlalu ikutkan perasaan tanpa bertanya kepada mama dan papa. Sekarang baru nita tahu, kenapa mama yang berkeras Albert peluk agama Islam tetapi akhirnya memeluk agama tersebut. Nita baru faham kenapa Albert tetap berkeras memeluk agama Islam walau ditentang oleh mama dan papa dulu.” Terang Nita sambil menitiskan air matanya. Tafsir al-Quran masih lagi ditangannya. Nita yang masih lagi terbaring di atas katil wad tersenyum dalam tangisan sambil memandang ke arah wajah papa, mama dan Albert.

“Michael pun sama juga. Michael lebih tenang sekarang. Terima kasih mama, papa, Albert!” Suara Michaele tiba-tiba kedengaran. Dia yang duduk di sebelah sisi kanan Anita menyatakan hasrat untuk memeluk agama Islam.

“Baguslah kalau macam tu. Kita semua menjadi insan terpilih menerima hidayah daripada Yang Esa. Tombol pintu hidayah yang telah dipulas kini terbuka pintunya. Albert yakin, kita semua akan lebih bahagia dan gembira berbanding dengan sebelumnya!” Kata Albert yang mula berasa tenang setelah keluarganya telah bersatu kembali.

“Mama, papa dan Albert dah melangkah masuk ke dalam pintu hidayah. Sekarang tiba giliran Anita dan Michael, tangan yang memulas tombol pintu hidayah haruslah kuat dah kukuh. Walaupun payah dan berat, kamu berdua perlu menolak pintu itu untuk melangkah masuk!” Jelas Jason yang mula berbasa-basi dengan anak-anaknya. Anita dan Michael termangu-mangu dengan kata-kata papanya itu.

“Maksud papa kamu, kamu mula dapat hidayah daripada Yang Esa. Jadi, banyak dugaan yang perlu kamu hadapi. Contohnya tomahan daripada kawan-kawan, orang seagama dan keluarga sendiri!” Terang Mary.

Anita dan Michael mengangguk-anggukkan kepalanya tanda mereka faham dengan kata-kata mamanya. Mereka sekeluarga akhirnya tersenyum dan bergembira bersama untuk selama-lamanya. Hidayah daripada Allah s.w.t tidak kira bangsa, agama dan keturunan. HidayahNya adalah untuk orang-orang yang dipilihNya. Setiap manusia mempunyai peluang untuk mendapat hidayah tertakluk kepada Pencipta Yang Maha Pemurah.

No comments:

Post a Comment